Main menu

header

508 26 1de Diana Georgescu

Fructele de mare reprezintă opțiunea perfectă pentru zilele toride ale verii, fiind ușor de preparat și de digerat. În plus, ele asigură nutrienții necesari organismului pentru a face față deshidratării. Vă oferim câteva variante savuroase de preparare ale acestora.

Creveți picanți

Ingrediente: 450 g creveți (semipreparaţi, congelați), 2 linguri cu ulei de măsline, 3 linguri cu unt, 1/2 linguriță cu mix de ierburi aromatice, 1 lingură cu pătrunjel proaspăt tocat, 1 linguriță cu usturoi pisat, 1 linguriță cu sos picant, 1 lingură cu suc de lămâie.

Mod de preparare: se pun creveții congelați într-o tigaie încinsă cu puțin ulei de măsline. Se adaugă untul, sosul picant, ierburile aromatice, lămâia și pătrunjelul. Se lasă ingredientele să se întrepătrundă câteva minute, apoi se stinge focul și se servesc creveții cu pătrunjel proaspăt tocat.

Cu orez și mazăre

508 26 2Ingrediente: 500 g fructe de mare congelate, 500 g scoici decorticate congelate, 250 g mazăre, 1 legătură de ceapă verde, 1 legătură de pătrunjel verde, 2 fire de busuioc verde, 1 pahar cu vin alb, 1 ardei roșu, 1 pahar cu orez prefiert, 6 căței de usturoi, 1/2 linguriță cu turmeric (curcuma), 1/2 linguriță cu praf de ghimbir, 1/2 linguriță cu lemongrass uscat, 50 g ulei, 50 g unt, sare.

Mod de preparare: se curăţă și se spală legumele. Se toacă mărunt ceapa, usturoiul și pătrunjelul. Ardeiul roșu se taie fâșii înguste. Într-o tigaie încăpătoare se topește untul în ulei și se adaugă fructele de mare, scoicile și mazărea. Se completează cu ardei, ceapă, usturoi și vin. Se amestecă, se pun orezul, sarea și condimentele. Se toarnă apă cât să acopere cu doi centimetri nivelul ingredientelor și se fierbe sub capac, timp de maximum 15 minute. Se serveşte cu mult pătrunjel verde și se poate decora cu busuioc.

Spaghetti cu fructe de mare

Ingrediente: 400 g mix fructe de mare (creveți, midii, surimi, calamar), 1 pachet de spaghete, 50 ml vin alb, 3 căței de usturoi, 6 linguri cu sos chilli dulce, 150 ml pastă de tomate, 1 legătură pătrunjel verde, 5 roșii uscate, 1 cubuleț de unt, ulei de măsline, chilli uscat pisat, sare de mare, piper proaspăt măcinat.

Mod de preparare: se fierb pastele conform instrucțiunilor de pe ambalaj, pentru a fi „al dente”. În acest timp, se călesc, într-o tigaie, sub capac, cățeii de usturoi în puțin ulei de măsline și unt. Se adaugă sosul de roșii și sosul chilli și se mai lasă două minute sub capac. Se pun fructele de mare, vinul și se condimentează, după gust, cu sare, piper și chilli. Se mai lasă la fiert încă cinci minute. Se adaugă pastele scurse și se lasă încă cinci minute, la foc mic, sub capac, pentru a se obține o aromă cât mai pregnantă. Înainte de oprirea focului, se pun roșiile uscate și pătrunjelul tocate mărunt.

Calamar condimentat, cu sos de roșii

Ingrediente: 1 kg calamar curățat și tăiat în inele groase, 400 g roșii tocate, 1 lingură cu ulei de măsline, 2 cepe tocate, 3 căței de usturoi feliați, 1 vârf de cuțit cu fulgi de ardei iute, 1 linguriță cu semințe de fenicul, 3 frunze de dafin, 1 lingură cu frunze de rozmarin proaspăt tocate, 1 vârf de cuțit cu zahăr, 3 linguri cu oțet de vin roșu, 200 ml vin roșu, coriandru proaspăt, tocat, coaja rasă de la o jumătate de portocală.

Mod de preparare: se încinge uleiul într-o cratiță și se adaugă calamarul, ceapa și usturoiul. Se presară peste ele restul ingredientelor și se sotează, până când se evaporă tot lichidul lăsat. Se adaugă oțetul și roșiile. Se lasă să clocotească un minut, apoi se toarnă vinul și se asezonează. Se fierbe totul pe foc foarte mic, se amestecă din când în când, timp de o oră, până când sosul capătă consistență și calamarul devine fraged. Se stinge focul, se lasă totul să se răcească puțin, apoi se stropește cu ulei și se presară coriandrul și coaja rasă de portocală.

Midii în sos de vin și usturoi

508 26 3Ingrediente: 1,5 kg midii, 2 linguri cu ulei de măsline, 1 lingură cu unt, 6 căței de usturoi, 100 ml vin alb sec, 1/2 legătură de pătrunjel, 2 linguri cu suc de lămâie, sare, piper.

Mod de preparare: midiile curățate se mai clătesc în câteva ape, apoi se scurg bine. Într-o tigaie largă se încinge uleiul și untul. Se adaugă 4 căței de usturoi striviți și se călesc, până încep să miroasă. Se adaugă vinul și se aduce la fierbere. Se pun midiile în tigaie și se amestecă bine. Se acoperă cu capac și se lasă timp de cinci minute. Se verifică dacă s-au deschis toate midiile. Dacă nu, se amestecă în continuare, se pune iar capacul și se mai lasă timp de încă cinci minute. Se scot midiile cu o paletă cu găuri pe un platou încăpător. Sosul rămas în tigaie se lasă să fierbă la foc mare timp de încă cinci minute, până când scade puţin. Se adaugă usturoiul rămas, pătrunjelul tocat fin și sucul de lămâie. Se condimentează cu sare și piper, după gust, după care se toarnă sosul peste midii.

Creveți cu pepene roșu şi avocado pe grătar

Un preparat rapid și savuros, care poate fi servit alături de orice fel de salată, de cartofi natur sau simplu, cu baghetă proaspătă.

Ingrediente: 500 g creveți, 1/2 pepene roșu tăiat în cuburi, 1 cățel de usturoi, 1 ardei mic chilli, 1 lingură cu ghimbir proaspăt răzuit, 1 cană cu lapte de cocos, sucul de la 1 limetă, 1 lingură cu fulgi de nucă de cocos, 1 lingură cu sos de soia, 1 avocado curățat și tăiat în cuburi.

Mod de preparare: într-un blender se prepară marinata, amestecând chilli, usturoiul, ghimbirul, laptele de cocos, sucul de lime, fulgii de nucă de cocos și sosul de soia până se omogenizează. Creveții se pun într-un bol și se adaugă marinata. Se lasă la frigider, acoperit cu folie alimentară, timp de o oră. Se încălzește grătarul. Se pun creveții pe bețe de frigărui. Bucățile de avocado și de pepene se pun separat pe alte frigărui. Se prăjesc, rotind frigăruile periodic, timp de șase-șapte minute pentru creveți. Pentru avocado și pepene timpul este de maximum cinci minute.

Pentru a fi curăţate, midiile sau scoicile se pun într-un vas cu apă rece, apoi se freacă energic cu un burețel de sârmă sub jet de apă. Depunerile calcaroase se îndepărtează cu un cuțit. Odată curățate se pun într-un alt vas cu apă curată