Main menu

header

507 26 1de Dana Purgaru

Într-o zi friguroasă, când vă așezați la masă, nimic nu poate pica mai bine decât o supă-cremă fierbinte, savuroasă, ce parcă se topește în gură și vă încălzește din interior spre exterior. Vă oferim câteva idei cu care vă puteți bucura familia în această iarnă.

De pui cu legume

Ingrediente: 1/2 piept de pui, 2-3 morcovi, 1 păstârnac, 1 ceapă, 300 g cartofi, 30 g unt, 50 g smântână, 1 legătură de pătrunjel, sare.

Mod de preparare: pieptul de pui se dă în clocot în doi-trei litri de apă, apoi se adaugă ceapa, morcovii şi păstârnacul mărunțite. După puțin timp se pun cartofii tăiați în patru. Se fierbe totul la foc mic. La final, carnea se scoate, se toacă mărunt şi se pune într-o oală de dimensiuni mai mici cu unt. Se adaugă păstârnacul, morcovii şi cartofii pasaţi şi se amestecă bine sau se mixează. Se subţiază apoi cu câte puţină supă strecurată şi se pune la foc mic, să dea în clocot. Când e gata, se asezonează cu sare, pătrunjel verde şi smântână.

De morcovi

507 26 2Ingrediente: 1/2 kg morcovi, 2 cepe, 2 l apă, 1 ou, sare, 100 g unt, 1 1/2 linguri cu făină, 1/2 pahar cu lapte, pătrunjel tocat.

Mod de preparare: morcovii şi ceapa se pun la fiert, apoi se strecoară zeama, iar legumele se trec prin sită. Se pun trei sferturi din cantitatea de unt în oala în care au fiert, se adaugă făina, se amestecă, și apoi pasta se subţiază cu zeama în care au fiert şi cu laptele. Se asezonează cu sare şi dă în clocot. Se servește cu untul rămas și cu pătrunjelul.

De cartofi

Ingrediente: 2 cepe, 1 legătură de pătrunjel, 1 ou, 600 g cartofi, 100 g ulei de măsline, 1/2 pahar cu făină, 2 oase de vită, 1 ceşcuţă cu lapte.

Mod de preparare: se fierb oasele timp de două ore. Se pune cea mai mare parte de ulei într-o oală, se călește puțin ceapa tăiată peștișori, se adaugă făina şi cartofii tăiaţi felii şi se înăbuşă împreună, amestecând continuu. Se pun câteva linguri cu supă de oase, se lasă să dea în clocot și se continuă fierberea până când cartofii sunt foarte bine făcuţi. Se trece totul prin sită şi se mai fierbe până are consistența dorită. La final se adaugă un gălbenuş bătut, lapte călduţ, restul de untdelemn şi verdeaţa tocată.

De fasole uscată

Ingrediente: 300 g fasole uscată, 2 cartofi, 2 cepe, 1 ţelină, 1 morcov, 1 păstârnac, 1 praz, sare, 100 g unt, verdeaţă.

Mod de preparare: fasolea se lasă la înmuiat din seara precedentă, se schimbă apa cu una fierbinte, iar după câteva clocote se adaugă zarzavatul tăiat și se ţine pe foc mic până când fasolea e bine fiartă. Se strecoară și se trece totul prin sită. Se pun trei sferturi din unt într-o oală, se adaugă pasta de fasole și legume, se amestecă bine și se subţiază cu apa în care a fiert fasolea. Se potriveşte de sare şi piper după gust, iar deasupra se pun restul de grăsime şi verdeaţa tocată.

De ţelină

Ingrediente: 3 țeline, 2 cepe, 3 cartofi, 50 g unt, 100 g cașcaval, 1 lingură cu făină, 1 pahar cu lapte, sare, piper.

Mod de preparare: țelina și ceapa se pun la fiert, apoi se adaugă cartofii tăiaţi în patru. După ce au fiert, se trece totul prin sită, se adaugă zeama în care au fiert şi făina amestecată în lapte cald. Se potriveşte de sare și piper și se mai dă în clocot. La final puneți untul și presărați deasupra caşcaval ras.

De ciuperci

507 26 3Ingrediente: 2 cepe, 2 morcovi, 1 țelină, 1 păstârnac, 1 lingură cu făină, 300 g ciuperci, 100 g unt, 2 ouă, 1/2 pahar cu lapte, sare.

Mod de preparare: legumele se fierb bine și se strecoară. Separat se călesc 90% din ciupercile tăiate felii în trei sferturi din cantitatea de unt, apoi se adaugă din zeama legumelor și se lasă până când ciupercile au fiert. Se pasează totul prin sită şi se toarnă pasta în restul de zeamă, după care se pune din nou la fiert împreună cu restul de ciuperci tăiate feliuțe subțiri, potrivindu-se de sare. După ce opriți focul, vărsați gălbenuşurile bătute și laptele călduţ.

De linte

507 26 4Ingrediente: 250 g linte, 1 cartof, 1 ceapă, 1 morcov, 1 păstârnac, 1 rădăcină de pătrunjel, 1/2 ţelină, 2 căței de usturoi, 100 g unt, cimbru, sare, piper, verdeaţă.

Mod de preparare: lintea se pune la fiert, iar după câteva clocote se adaugă zarzavatul tăiat şi cimbrul. După ce totul a fiert se trece prin sită numai lintea, cartoful şi ceapa. Restul se dă la o parte. Se pun în oală trei sferturi din grăsime, se varsă pasta obținută și se amestecă. Se subţiază cu zeama în care au fiert, se lasă un sfert de oră şi se adaugă usturoiul pisat, sare şi piper. La servire se adaugă restul de grăsime şi verdeaţa mărunțită.

De praz

Ingrediente: 5 fire de praz, 100 g unt, 1 lingură cu făină, 1 pahar cu lapte, 100 g cașcaval, 2 morcovi, 1 păstârnac, 2 cepe, 1/2 țelină, sare și piper.

Mod de preparare: legumele se fierb cu sare și se strecoară. Prazul tăiat felii subţiri se înăbuşă în trei sferturi din unt până se înmoaie, apoi se adaugă făina, se amestecă și se pun câteva linguri cu zeamă de la legume. Se lasă pe foc până când prazul a fiert. Se trece totul prin sită, apoi pasta se combină cu zeama de la legume și cu lapte și se mai dă în clocot. Se pun sare și piper, untul rămas și cașcaval ras deasupra.

De conopidă

Ingrediente: 1 conopidă, 100 g unt, 1 lingură cu făină, 2 ouă, 2 linguri cu smântână, sare, piper, pătrunjel.

Mod de preparare: conopida se lasă un sfert de oră în apă sărată, apoi se pune la fiert, iar după ce e gata se pasează prin sită. Separat se topeşte untul, se pune făina, se amestecă, și treptat se adaugă zeama de la conopidă. După câteva clocote se combină cu pasta de conopidă. Se mai fierbe puțin, apoi se dă deoparte și se pun oul bătut cu smântâna, sare, piper și pătrunjelul tocat fin.

PONT. Supele-cremă se servesc fierbinţi, preferabil cu crutoane