Main menu

header

ATENTIE ! Acest site foloseste cookies.

Sunte de acord cu cele prezentate. Learn more

I understand

Conform Regulamentului European 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date, Taifasuri Media SRL, are obligația de a prelucra date cu caracter personal în conformitate cu principiile de prelucrare și în condiții de securitate tehnică și numai pentru scopurile specificate în Prelucrarea datelor.

...În lumea teatrului autohton, luna noiembrie este dominată de două Festivaluri de animaţie. La Galaţi şi în Capitală, doi remarcabili oameni de teatru, Stelian Stancu (directorul Teatrului de Păpuşi „Gulliver” Galaţi) şi Călin Mocanu (directorul Teatrului de Animaţie „Ţăndărică” Bucureşti), au făcut din cele două Festivaluri adevărate Sărbători, pentru cei mici, dar şi pentru cei mari. Cum Gala de la Bucureşti (14-24 noiembrie) e în plină desfăşurare - cu 70 de spectacole, din 10 ţări, în 7 locaţii (şi spitale, şcoli, Târgul de carte „Gaudeamus”) -, astăzi ne oprim mai mult la cele cinci zile din briza Dunării, peste care s-a tras cortina.

...Salvând şi această ediţie (a XXI-a) a cunoscutului Festival „Gulliver”, Stelian Stancu a dinamizat-o prin diversitatea spectacolelor, a tehnicilor folosite, a dramatizărilor (după Ion Creangă, Cezar Petrescu, Matei Vişniec, Fraţii Grimm, Carlo Gozzi, Slawomir Mrozek etc.), ca şi prin Secţiunea „Adulţi”, în cadrul căreia teatrul-gazdă a prezentat premiera „O noapte furtunoasă” de I.L. Caragiale, în regia lui Daniel Stanciu. Doar cinci zile (11-15 noiembrie) de Festival (criza, bat-o vina!), dar cu producţii de ţinută, cu teatre din Hong Kong (China), Silistra (Bulgaria), Chişinău (Republica Moldova) şi 13 oraşe din România.

...Producţii urmărite de un Juriu competent şi obiectiv (Maria Mierluţ, regizor; Marinela Ţepuş, critic dramatic, directorul Teatrului „Nottara”, Ilie Zanfir, profesor, directorul Bibliotecii Judeţene „V.A. Urechia”), care a decis premiile. Secţiunea „Copii” a fost dominată de superbul spectacol (cu mijloace clasice, dar şi tehnica 3D) „Fata babei şi a moşneagului”, prezentat de Teatrul „Ţăndărică”, el câştigând trei premii: Cel mai bun spectacol; Premiul de interpretare feminină (excelenta Simina Constantin) şi Cea mai bună regie - Daniel Stanciu. Trei premii şi la Teatrul „Bacovia”, pentru spectacolul „Oblio”: interpretare masculină - Laurenţiu Budău, ex-aequo; dramatizare - Gheorghe Balint; scenografie: Liliana şi Edi Laşoc, ex-aequo.

...Secţiunea „Adulţi” a oferit o frumoasă surpriză: piesa „Puşlamaua de la etajul 13” de Mircea M. Ionescu, prezentată, în regia valorosului Săby Sabev, de Teatrul de Păpuşi Silistra (director Zlatina Staneva), a cucerit nu mai puţin de patru premii: Cel mai bun spectacol, Cea mai bună interpretă (minunata Monica Ugrenova), Scenografie (Natalia Goceva) şi Premiul de dramaturgie (Mircea M. Ionescu). Două premii au rămas la Galaţi, aduse de „O noapte furtunoasă”: Cel mai bun interpret (Vlad Ajder) şi Opţiune repertorială. S-a acordat şi „Premiul pentru cooperare culturală”, Institutul Ming Ri pentru Educaţie Artistică, Teatrului de umbre pentru copii Hong Kong (China) şi Teatrul de Animaţie „Ţăndărică” prezentând, în lăudabil parteneriat, excepţionalul spectacol „Călătorie spre soare-apune, povestea din spatele muntelui”, în regia lui Simon Wong şi Călin Mocanu. „Bijuterie” ce a putut fi urmărită şi la Bucureşti luni, în cadrul Festivalului de Animaţie „Ţăndărică”.

Add comment


Security code
Refresh