Main menu

header

ATENTIE ! Acest site foloseste cookies.

Sunte de acord cu cele prezentate. Learn more

I understand

Conform Regulamentului European 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date, Taifasuri Media SRL, are obligația de a prelucra date cu caracter personal în conformitate cu principiile de prelucrare și în condiții de securitate tehnică și numai pentru scopurile specificate în Prelucrarea datelor.

Inspirat cât se poate de liber de nuvela lui Ioan Slavici, din 1881, la 60 de ani după ecranizarea lui Victor Iliu: „La moara cu noroc” devine „Orizont” în viziunea lui Marian Crișan, care revine la actorul său fetiș, deja, din „Morgen”, András Hatházi, care preia personajul interpretat cândva de Constantin Codrescu, iar Rodica Lazăr este nevasta, inițial întruchipată de Ioana Bulcă, și mai ales la fermecătorul Zsolt Bogdán (din scurtul lui Tudor Giurgiu, „Superman, Spiderman sau Batman”, care a luat Premiul Academiei Europene de Film) pe rolul jucat de neuitatul Geo Barton. De data asta nu mai este vorba despre tâlhari care fură porci, ci lemne, un subiect extrem de actual, de o gelozie chiar mai intensă decât în original, de ideea de indiferență, de refuzul de a se implica și de un deznodământ justificat violent. Interesant de urmărit, în varianta secolului al XXI-lea, este anularea inițială, din replici, a rolului televiziunii, care de fapt este omniprezentă, chiar dacă, uneori, aparent, nebăgată în seamă. La Tallin, unde a fost prezentat deja, a impresionat, între altele, pentru prezența muzicii compuse anume (de Cristian Lolea), pentru a crea o stare de neliniște apăsătoare. Imaginea lui Oleg Mutu, un maestru recunoscut în domeniu, mai cu seamă la exterioare, este splendidă și color, cât să-i fi fost pe plac și originalului, semnat atunci la debut de perfecționistul Ovidiu Gologan. Un film între thriller și western est-european, care deschide la propriu noi orizonturi. O surpriză o constituie prezența, foarte credibilă, a lui Mihai Dorobanțu în rolul senatorului, chiar dacă poate mult prea puțin exploatat (care de altfel semnează și strălucita scenografie).

„Orizont“

România, 2015

Regia: Marian Crișan

Cu: András Hatházi, Rodica Lazăr, Zsolt Bogdán, Valeriu Andriuță, Radu Ciobănașu, Emilian Oprea, Elena Ivanca, Mihai Dorobanțu

Distribuit în România de Rova Film

Add comment


Security code
Refresh