Main menu

header

ATENTIE ! Acest site foloseste cookies.

Sunte de acord cu cele prezentate. Learn more

I understand

Conform Regulamentului European 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date, Taifasuri Media SRL, are obligația de a prelucra date cu caracter personal în conformitate cu principiile de prelucrare și în condiții de securitate tehnică și numai pentru scopurile specificate în Prelucrarea datelor.

Prezentat la Berlinală, filmul „Diplomație” este o lecție de istorie, de argumentare și contraargumentare, un duel sclipitor, cu replici în cascadă, ceea ce nu e de mirare, pentru că, de fapt, e o piesă de teatru (care încă se joacă în aceeași distribuție) scrisă și adaptată pentru ecran de Cyril Gely și regizată de Volker Schlöndorff (cineastul „Tobei de tinichea” și al „Onoarei pierdute a Katharinei Blum”).

Protagoniștii sunt: guvernatorul neamț al Parisului ocupat, Dietrich von Choltitz, și consulul general suedez Raoul Nording, interpretați de Niels Arestrup și, respectiv, André Dussollier. Sigur că știm de la început că Parisul n-a fost distrus și mai cu seamă Opera Garnier, clădirea preferată a Führerului, dar ne întrebăm cum de a scăpat capitala franceză și de ce intransigentul militar, în serviciul lui Hitler, n-a mai apucat să rămână în istorie drept ucigașul Orașului-Lumină. Anul 1944 e prezentat, pe scurt, în câteva imagini de arhivă, alb-negru, ceea ce creează deja atmosfera apăsătoare în care se face schimbul de puncte de vedere. Deși Aliații deja debarcaseră în Normandia, pericolul celebrei sintagme „după mine potopul” pândea capitala cea mai romantică din lume. Noaptea de 24 august avea să fie hotărâtoare. Detaliile exploziei fatale sunt cutremurătoare. Planuri exacte, hărți, monumente, Notre Dame… Ce-l făcea însă pe militar să fie atât de neînduplecat? Oare doar stricta respectare a ordinelor sau mai era ceva: o lege pe care o dăduse Adolf, ca familiile celor care-l trădează să fie executate fără milă. Poate că într-adevăr acest dialog fascinant, care te ține cu sufletul la gură, ar trebui să devină o lecție de învățat temeinic pentru cei din complicata breaslă a reprezentanților la nivel internațional.

„DIPLOMATIE“ („DIPLOMAŢIE“)

Franța, Germania, 2015

Regia: Volker Schlöndorff

Cu: André Dussollier, Niels Arestrup, Thomas Arnold, Jean-Marc Roulot, Paula Beer, Tristan Robin, Robert Stadlober, Olivier Ythier

Distribuit de: Clorofilm SRL

Add comment


Security code
Refresh