Main menu

header

Artă culinară

de Elena Şerban

- Campionatul Internaţional de Gătit în Aer Liber, un eveniment de anvergură

Campionatul Internaţional de Gătit în Aer Liber, etapa a III-a, a avut loc la Bucureşti, în Parcul Izvor, în perioada 8-10 mai. Manifestarea a adunat la start mari maeştri în arta culinară de la numeroase restaurante din Bucureşti şi din ţară, dar şi amatori, iubitori de bucătărie. Aceştia s-au întrecut în a pregăti şi expune diverse produse gastronomice în prezentări care îţi lăsau gura apă. Dar mai ales au încercat să ne convingă că mâncarea nu e „combustibil pentru oameni”, ci o plăcere.

Reţete cu spanac

de Cristina Tache

Spanacul provine din Persia şi a ajuns în Europa în secolul al IX-lea, adus de mauri. Abia după cel de-al doilea război mondial, popularitatea acestei legume a crescut datorită americanilor. „Ambasadorul” spanacului a fost eroul de desene animate - Popeye marinarul, care mânca spanac pentru a prinde forţă. Calităţile curative ale legumei se cunoşteau din timpuri străvechi, fiind numită „mătura intestinului”, deoarece curăţă şi regenerează sistemul digestiv. De asemenea, spanacul este bogat în săruri minerale, vitamine, aminoacizi şi lipide. Primăvara este un moment prielnic pentru consumul de spanac, aşa că vă propunem să încercaţi următoarele reţete gustoase şi sănătoase.

Cea mai mare salată de fructe

- Bucate de Cartea Recordurilor

Cea mai mare salată de fructe din lume a fost realizată de locuitorii din Peru. 18 tone de ananas, mandarine, mango, portocale şi papaya au fost donate de peruani pentru fabricarea uriaşei salate de fructe. Peste 50 de oameni s-au ocupat de prepararea giganticului desert, ce a fost împărţit, după omologare, în peste 25.000 de porţii! Reprezentanţii Guinness Book au validat recordul la 22 iunie 2008, recunoscând că este cea mai mare salată de fructe din istorie.

Preparate pané pentru toate gusturile

de Cristina Tache

Fie că este vorba despre legume în diverse aluaturi, brânzeturi sau carne în compoziţii speciale, preparatele pane sunt gustoase şi apreciate la orice masă. Vă propunem să încercaţi câteva reţete deosebite, pentru toate gusturile.

Cea mai mare plăcintă

- Bucate de Cartea Recordurilor

La începutul acestui an, un grup de 55 de patiseri mexicani a preparat, în Ciudad de Mexico, cea mai mare plăcintă cu brânză dulce din lume. Maeştrii patiseri au folosit 800 kg de brânză, 800 de iaurturi, 350 kg de aluat, 250 kg de zahăr, 150 kg de unt şi 100 kg de căpşuni! Uriaşa plăcintă a intrat în Guinness Book la 26 ianuarie 2009, fiind desemnată cea mai mare şi mai înaltă plăcintă cu brânză din lume. Minunăţia culinară a cântărit peste două tone, a măsurat doi metri şi jumătate în diametru şi a avut 55 cm în înălţime. Cele 20.000 de porţii rezultate au fost trimise în cartierele sărace ale capitalei mexicane.